Det er faktisk meget nemt at dyrke dine egne chili i vindueskarmen og eventuelt senere plante dem ud i køkkenhaven. Her lærer du lidt om hvordan du måler styrken på chilier og hvordan du bliver en succesfuld chilibonde. Til sidst afslører jeg et lille trick, og fortæller hvordan du kan holde dine chili friske hele året.

Hvordan måler man styrken på chilier

Udover ”Chili Claus” og en lille lukket gruppe af langhårede mænd i fodformede Ekko sko der mødes til hemmelige chili ritualer, så står de fleste danskere af når en chillipeber når over 2.500 Scoville.

Chili indeholder et stof der hedder capsaicin, og styrken af frugtens capsaicin måles i noget man kalder Scoville. Scoville angiver hvor mange dele sukker opløst i vand (bedre kendt som sukkervand) der skal til for at neutralisere styrken på en del capsaicin fra chilien. Tager vi udgangspunkt i den danske smertetærskel på 2.500 Scoville, betyder det at der skal 2.500 dråber sukkervand til for at neutralisere 1 dråbe capsaicin.

Du kan ikke rigtig du selv måle Scovillen på dine chilier, da det er lidt mere avanceret end som så. Chilien skal nemlig være tørret og opløst i alkohol for at capsaicinen kan udtrækkes og måles.

Det er der heldigvis allerede nogen der har gjort for os.


Scoville skalaen starter som så mange andre skalaer fra 0 og bevæger sig helt op til 16.000.000 som er capsaicin i ren form. Og nej! Der findes ingen chili der måler 16.000.000 Scoville. På 0 Scoville finder man helt almindelige peberfrugter, dem vi kender som røde og grønne peber. I den anden ende af skalaen finder vi den indiske chili Naga Jolokia der er kåret som verdens stærkeste chili som måler lige over 1 mio Scoville.

Hvad gør du når du skal igang med chili dyrkning

Du har nok prøvet at købe en bakke med chili i et supermarked. Brugt omkring en kvart chili og hældt resten i håret. I stedet for at smide din chili ud kan du tørre den ved at lade den ligge ude. Når den er tør kan du plante de tørre chili kerner. Alternativ er der et hav af net butikker og supermarkeder som sælger chilifrø. The choice is yours...

I bund og grund kan du jo plante chili hele året, hvis du blot vil have dem i vinduet. Men vil du lave din egen chili mark udenfor så skal du i gang i marts – april måned. Husk at købe en hat ellers er du ikke rigtig chili bonde.

Al chilidyrkning starter indenfor hvor du passer og plejer din baby indtil den er stor nok til at komme udenfor. Du må aldrig plante dem ud før nattetemperaturen er over 10 grader ellers dør baby. Følger du disse simple regler er du på vej op at stigen til succes og the sky is the limit bla bla bla.:

  1. Find en lille potte (plantepotte med huller i bunden) og fyld den 3/4 op med alm. fugtugt pottemuld. Placer frøene i potten og dæk dem til med et tyndt lag jord.
  2. Find din husholdningsfilm frem og dæk toppen af potten til med film som du prikker huller i med en kødnål.
  3. Stil dine potter et sted hvor det er lyst uden at de står i direkte sol – Husk vi er stadig indenfor.
  4. I løbet af en uges tid kommer de første spirer til syne. Kort tid herefter springer planten ud. Det fejrer du selvfølgelig med bobler og laver et Facebook event som du navngiver ”Official Chili Spring Day”. Inden gæsterne kommer fjerner du filmen og stiller dem et sted hvor de kan få mere sol.
  5. Det er vigtigt at du holder jorden konstant fugtig de første 14 dage da det er her dine planter danner kimblade og er meget sarte. Giv dem masser af TLC (tender, love and caring)
  6. Efter en måned bør dine planter have 4-6 blade udover kimbladene og du kan slappe lidt af med vandingen. De trænger til vand når overfladejorden begynder at føles tør.
  7. Nu skal planterne bare vokse sig store og stærke. Når stammen har en diameter på ca. 10-15 mm kan du plante dem ud. Skulle rødderne i mellemtiden vokse ud af hullerne i din potte skal du plante dem om i en større potte.

Sidst på sommeren kan du begynde at høste dine chili og det kan du faktisk gøre helt frem til oktober. Som stolt og ny kronet chili bonde med hat, vil du på et tidspunkt i løbet af sensommeren vågne op med en ny og chokerende indsigt: Du har dyrket langt flere chili end du kan nå og spise. Men her er der også råd at hente. I stedet for at tørre dem, foreslår jeg at du smider dem i en frysepose og i fryseren. Når du skal bruge en eller flere chili (afhængig af hårlængde og sko valg) kan du rive den frosne chili på et rivejern. Det du ikke bruger smider du tilbage i fryseren.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Så får du tips, tricks og gode råd direkte i din indbakke!

/*woobox*/