Temperaturen i dit køleskab
Temperaturen i et køleskab må ikke overskride 5 grader. Hvis dit køleskab er af ældre dato, kan du ikke helt regne med køleskabets eget termometer. Derfor er det en rigtig god ide at anskaffe et eksternt termometer. Sæt det midt i køleskabet og tjek temperaturen efter 24 timer. Så har du den nøjagtige temperatur. Ønsker du helt nøjagtige målinger over en længere periode kan du gøre ligesom ved egenkontrol i restaurationsbranchen. Her stiller du et glas vand med et termometer i på køleskabshylden. Temperaturen tjekkes en gang i døgnet og skrives ned. Du kan således se om du har store udsving i temperaturen i køleskabet. Denne metode kan også anvendes hvis du vil finde den koldeste hylde i køleskabet. Husk hvis temperaturen kommer under 0 grader, kan nogle fødevarer tage skade.

Køb et køleskabstermometer hos P. Lindberg

Placering af dit køleskab
Det er heller ikke helt tilfældigt hvor dit køleskab står. Man siger, at et køleskab der står i et rum, som er køligere end 18 grader, ikke kan fungere optimalt. Det anbefales heller ikke at et køleskab står i direkte sollys eller i nærheden af varme genstande som f.eks. din ovn. Du skal også sørge for at dit køleskab kan komme af med varmen. Har du bygget det ind i et skab, skal du lave ventilations sprækker.

Rengøring af køleskabet
Tøm køleskabet for indhold, og tag alle løse hylder og bakker / skuffer ud. Du kan rengøre selve køleskabet i en blanding af varmt vand, alm. husholdningseddike og lidt opvaskemiddel. Bakker, skuffer og hylder gøres rene i varmt vand tilsat alm. opvaskemiddel. Ønsker du at bevare den friske duft lidt længere, kan du skære en citron over i to halve og gnide indersiderne med citronen. Vi anbefaler, at du gør køleskabet rent en gang i ugen. Samtidig med rengøringen kan du også få ryddet op i køleskabet. Du kan tjekke køleskabets gummilister for eventuelle revner. Den nemmeste test er at sætte et A4 ark fast i døren mens køleskabet er lukket. Bliver det siddende kan du regne med at køleskabet slutter tæt.

Find rengøringsartikler hos P. Lindberg

Generel mad hygiejne
Madrester må max stå i køleskabet 2 dage. Hvis du vænner dig til at bruge små klistermærker med dato, som du sætter på dine bøtter med madrester, kan du nemt holde styr på det.

Hakket kød og fersk fisk skal altid opbevares i køleskab og anvendes samme dag, som det er købt. Det skal du gøre også selvom holdbarheden på kødet er angivet til at være længere. Den lange holdbarhed man ser på kød i dag kræver at kødet opbevares ved 2 grader. Det er ikke noget problem i butikkerne, men i dit køleskab er der ca. 5 grader 
Råt kød sætter du altid nederst i køleskabet, både fordi det er koldest, men også fordi du undgår at skulle smide alt ud, hvis der løber kødsaft ud. Vi anbefaler at du altid sætter en tallerken under råt kød også selvom den er i emballage – saften kan sagtens trække ud gennem emballagen.

Frossent kød skal altid optøs i køleskabet, og du skal altid sætte det på en tallerken eller i en skål

Lugtestærke råvarer som f.eks. løg skal ud af køleskabet. De lugtestærke råvarer som ikke kan tåle at stå uden for køleskabet pakkes i en lufttæt beholder.

Find fryseposer i alle størrelser hos P. Lindberg

Værd at vide om frugter og grøntsager
Man kan som en tommelfingerregel sige, at frugter der vokser steder hvor det er varmt ikke må komme i køleskabet. Men det er en lille smule mere kompleks end det.
Når frugter modner, skyldes det blandt andet, at de producerer en gas der hedder ethylen. Ethylen fremmer frugtens modning og anvendes blandt andet også når sydens frugter modnes kunstigt inden de kommer ud i butikkerne. Når man opbevarer frugt køligt, kan man holde ethylen produktionen på et lavt niveau og dermed forsinke modningen. Hvis du blander frugter og grøntsager kan ethylen gassen fremme modningsprocessen på ethylen følsomme grøntsager, hvilket betyder at holdbarheden forringes væsentligt. Derfor er det vigtigt at du skiller frugt og grønt fra hinanden, for eksempel ved at pakke grønsagerne ind i en plasticpose. Der er også noget frugt som du slet ikke må komme i køleskabet, ligesom der også er frugt du ikke må blande i en skål på køkkenbordet – ikke fordi det er farligt, men fordi holdbarheden forringes.

Her er nogle frugter / grøntsager du ikke må komme i køleskabet

  • Tomater – Modningen stopper og de mister smagen
  • Bananer – Modner for hurtigt
  • Citrusfrugter – Koldmodner og mister smag
  • Avokado – Får brune pletter
  • Kartofler – de bliver søde og vandede i konsistensen
  • Pærer - stærk ethylen producerende
  • Æbler – stærk ethylen producerende

 

Her er er 5 ethylen følsomme grøntsager, som du bør pakke ind i poser:

  • Agurk
  • Blomkål
  • Gulerødder
  • Asparges
  • Porrer
  • Rosenkål

 

Vi håber at køleskabsguiden kan være med til at forbedre hygiejnen i dit køleskab og du fremadrettet vil opleve at dine madvarer med disse enkelte tiltag har fået en forlænget holdbarhed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev Så får du tips, tricks og gode råd direkte i din indbakke!

/*woobox*/